In 2023 heeft ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV - in opdracht van de North Seas Energy Cooperation (NSEC) - een uitgebreide studie uitgevoerd naar de benodigde havenruimte voor de realisatie van de offshore windambities van negen Noordzeelanden. De uitkomsten waren confronterend: er is ruim 300 hectare extra havenruimte nodig is om de doelstelling van 300 GW aan energieopwekking op zee te kunnen realiseren.
Deze bevindingen leidden tot nader onderzoek naar de benodigde extra ruimte in de civiele haven van Den Helder. Royal HaskoningDHV heeft aanvullend onderzoek gedaan naar de verwachte ruimtebehoefte in de haven van Den Helder - op korte termijn tot 2050 - voor het beheer en onderhoud van windturbines op zee. De uitkomsten zijn samengevat in het rapport ‘Ruimtebehoefte Wind op Zee’.
Belangrijkste conclusie
De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat de haven van Den Helder een onmisbare schakel is bij de productie en onderhoud van Offshore Windparken op de Noordzee. En daarmee verantwoordelijk voor een groot deel van de energievoorziening voor Nederland.
Voor Kees Turnhout, Algemeen directeur Port of Den Helder is het belang evident: “Uit het rapport wordt duidelijk dat de haven van Den Helder te maken heeft met de enorme groei van windenergie op de Noordzee. Om de toekomstige windparken op zee te kunnen onderhouden zullen we met het Maritiem Cluster de komende jaren investeren in een verdubbeling van het aantal offshore ligplaatsen. Tevens staan investeringen op stapel voor walstroomaansluitingen en een forse uitbreiding van logistieke faciliteiten. Daarmee spelen we in op de aanbevelingen van het rapport.”
Wat is er nodig?
Om in de toekomst de bijdrage aan de energievoorziening te kunnen blijven leveren is het van belang dat we:
- Een verdubbeling van het aantal ligplaatsen voor service verlenende schepen voor Offshore Energy realiseren.
- Tussen de 20.000 tot 60.000 m2 (2,3 tot 6 hectare) ruimte voor kantoren en opslag realiseren. Daarmee kunnen we namelijk tussen de 300 en 400 scheepsbewegingen extra faciliteren in 2050.
- Een uitbreiding van ligplaatsen mogelijk maken zodat we van 0,7 Gigawatt windenergie (RWE) kunnen stijgen naar 2,7 GW (komst SSE) en doorgroeien naar 11,8 MW binnen 10 jaar, tot 33GW in 2050.
Al deze acties leveren een toename van werkgelegenheid op van minimaal 3300 FTE.
Om het belang van deze inzichten te onderstrepen, werd het onderzoeksrapport op donderdag 30 januari 2025 officieel overhandigd aan wethouder Fotigui Camara door Kees Turnhout, directeur Port of Den Helder.
Voor havenwethouder Fotigui Camara is het duidelijk dat voldoende ruimte in de civiele haven van Den Helder is cruciaal is om de groei van wind op zee te ondersteunen: "Deze studie bevestigt wat wij al langer zien: de vraag naar ruimte en capaciteit in onze haven zal de komende jaren sterk toenemen. Dit biedt kansen voor werkgelegenheid, innovatie en duurzame groei. Alleen met de juiste faciliteiten en infrastructuur kunnen we de ambities voor duurzame energie waarmaken. Het investeren in havencapaciteit is niet alleen een noodzaak, maar ook een kans voor Den Helder om effectief bij te dragen aan de energietransitie”.
Plan voor de uitbreiding capaciteit haven
Royal HaskoningDHV adviseert om op korte termijn een gedetailleerd plan op te stellen voor de uitbreiding van de capaciteit van de haven van Den Helder. Dit plan dient zich te richten op het creëren van specifieke faciliteiten voor het beheer en onderhoud van windparken op zee, met inachtneming van toekomstige ontwikkelingen, huidige en toekomstige gebruikers en andere projecten in Den Helder.
Rapport Ruimtebehoefte Wind op Zee
U kunt hier het rapport ‘Ruimtebehoefte Wind op Zee’; analyse van de ruimtebehoefte in de haven van Den Helder voor wind op zee tot 2050 downloaden.