Windmolenparkbouwer SSE Renewables wil fors investeren in de regio Den Helder

Het Britse bedrijf SSE Renewables is van plan om de komende jaren vele miljoenen te investeren in Den Helder en omgeving.

Het Britse bedrijf SSE Renewables is van plan om de komende jaren vele miljoenen te investeren in Den Helder en omgeving. De bouwer en ontwikkelaar van windmolenparken op zee wil Den Helder de hub maken van waaruit het zijn activiteiten in Nederland gaat uitvoeren. Naast een operationeel centrum in de Port of Den Helder voor de bouw en het onderhoud van windmolenparken, wil SSE Renewables ook investeren in onder meer een innovatief waterstofproject en samenwerkingsprojecten met lokale onderwijsinstellingen.

SSE Renewables bouwt meer offshore windenergie dan enig ander bedrijf in de wereld. Het grootste offshore-windmolenpark ter wereld, het Dogger Bank Wind Farm van 3,6 GW in de Britse Noordzee, wordt op dit moment gebouwd door SSE Renewables. Het bedrijf neemt momenteel ook deel aan de aanbestedingen van de windmolenparken Hollandse Kust (west). Als onderdeel van die aanbesteding werkt SSE Renewables onder meer samen met Microsoft en Avanade om voor de Nederlandse kust ’s werelds grootste digitale onderzoeksproject naar de impact van windmolenparken op het omliggende ecosysteem op te zetten.

Als SSE Renewables succesvol is in de aanbesteding, dan zal het bedrijf vanuit Den Helder gaan opereren. SSE Renewables heeft inmiddels een bedrijfsruimte gehuurd in het gebouw van de voormalige visafslag. Het bedrijf wil de schepen die het windmolenpark gaan onderhouden laten varen op waterstof. Om een stabiele voorraad aan groene waterstof ter beschikking te hebben, wil SSE Renewables zelf groene waterstof gaan produceren in de haven van Den Helder. De waterstof die overblijft wil het bedrijf beschikbaar maken voor lokale initiatieven in Den Helder. Op deze manier kan een lokale waterstof hub ontstaan met veel potentie voor groei.

Dennis Breugelmans, Project Director, International Markets SSE Renewables: “Wind op zee speelt een belangrijke rol in de verduurzaming, en draagt bij aan de wens om minder afhankelijk te worden van geïmporteerd aardgas. Nederland is een toonaangevende offshore windmarkt in Europa en heeft enorme groeipotentie. Wij zien Den Helder als een ideale locatie voor de ontwikkeling van windmolenparken op zee en we zijn van plan om serieus te investeren in deze interessante gemeente. Wij zien zeer uit naar samenwerking met lokale en provinciale partijen in de komende periode.”

Dankzij de opgeschroefde ambities van de Nederlandse overheid, zal het aantal windmolenparken op zee in de komende decennia flink worden uitgebreid. Voor de sector zal het een uitdaging worden om geschikt personeel aan te trekken om mee te gaan in deze groei. Mede daarom wil SSE Renewables vanaf komend jaar ook actief gaan samenwerken met onderwijsinstellingen in de regio Den Helder. Het bedrijf wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van praktijkgericht onderwijsmateriaal, zal stageplaatsen beschikbaar stellen en hoopt uiteindelijk ook studenten een mooie baan te kunnen bieden in deze sector.

Odilon Romero, Directeur Bedrijfsopleidingen van Onderwijsgroep Noordwest-Holland (VONK): “De komst van SSE Renewables, als nieuwe speler in de lokale offshore-industrie te Den-Helder, biedt onderwijsinstellingen, scholieren en studenten in de regio Noord-Holland mooie kansen. Innovatieve onderwijsspecialisaties en bijhorende investeringen in de zogeheten ‘renewables energy’ (deel)sector, geven een mooie en unieke stimulans voor banengroei in onze regio.

Als vooruitstrevende kennisinstelling hebben wij nu dé mogelijkheid om samen met SSE Renewables toegepast en innovatief (maatwerk)onderwijs te ontwikkelen. Tevens kan SSE Renewables ons interessante stageplekken aanbieden, wat in de toekomst kan leiden tot duurzame banen in deze jonge groeisector”.
De plannen van SSE Renewables sluiten ook goed aan bij de ambitie die Port of Den Helder heeft.

Jacoba Bolderheij, CEO van Port of Den Helder: “Port of Den Helder faciliteert en stimuleert windpartijen en de bijbehorende supply chain om vanuit een vaste vestigingsplaats in Den Helder te opereren. Met het oog op de uitrol van de parken de komende jaren, biedt de haven van Den Helder een centrale locatie voor logistieke operaties gerelateerd aan deze offshore windparken. Wij zien er echt naar uit om onze propositie als pitstop haven voor de offshore verder uit te bouwen in deze sector en zullen de komst naar Den Helder van alle windoperators en de keten daaromheen, dan ook met veel energie en enthousiasme faciliteren.”

Over SSE Renewables

SSE Renewables maakt deel uit van het beursgenoteerde SSE plc, de koploper op het gebied van schone energie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, die de komende vijf jaar ruim EUR 16 miljard investeert om een Net Zero Acceleration Programma op te zetten om de klimaatverandering rechtstreeks aan te pakken.

SSE Renewables bouwt meer offshore windenergie dan enig ander bedrijf in de wereld op dit moment. Het bouwt momenteel het grootste offshore-windmolenpark ter wereld, het Dogger Bank Wind Farm van 3,6 GW in de Britse Noordzee en het grootste offshore-windmolenpark van Schotland, het Seagreen Offshore Wind Farm van 1,1 GW in de Firth of Forth. In de afgelopen twaalf maanden is SSE begonnen met de export naar internationale markten van de capaciteiten van SSE Renewables op het gebied van de ontwikkeling, bouw en exploitatie van offshore-windenergie. Het bedrijf onderzoekt hoe het nieuwe offshore windparken kan ontwikkelen in landen als Japan, Nederland, Polen, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten om de wereld te helpen net zero te worden.