Elektrolyser draagt bij aan de groene waterstofeconomie in Nederland

Europa’s grootste hernieuwbare energieproducent Statkraft verkent productie van 15.000 ton groene waterstof op jaarbasis in de Port of Den Helder

Den Helder, 18 april 2024 – De Noorse energieproducent Statkraft kondigt aan de ontwikkeling van een elektrolyser in de Port of Den Helder te onderzoeken voor het groene waterstofproject ‘Zephyros’.   Statkrafts eerste elektrolyser in Nederland is gepland aan de Oostoever en zet opgewekte hernieuwbare stroom om in groene waterstof, waarmee het in eerste instantie groene waterstof beschikbaar maakt voor de lokale afnemers.

Het project Zephyros

Het ambitieuze project stimuleert de ontwikkeling van een Nederlandse groene waterstofeconomie en het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector. Hier komt de naam Zephyros vandaan, die staat voor ‘Zero Emission in the Port of Den Helder, by using Hydrogen for transport over road and Wadden Sea’. Het project streeft drie doelen na die de energietransitie in Den Helder versnellen: verlaging van emissies, innovatie en kennisontwikkeling, en een duurzame en fossielvrije havenoperatie.

Zephyros is een van de projecten van Programma Green Shipping Waddenzee. Dit is tot stand gekomen met steun van het Waddenfonds, Investeringskader Waddengebied en de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland en valt onder de coördinatie van Vereniging FME. Zephyros wordt daarnaast gesteund door de Regio Deal: maritiem cluster kop van Noord-Holland. Noordelijke overheden en ondernemers werken in Programma Green Shipping Waddenzee samen aan het versnellen van de overgang naar duurzaam varen op de Waddenzee.

Kees Turnhout, algemeen directeur van de Port of Den Helder, is enthousiast over dit waterstofproject: “Ons doel met het project Zephyros is om de groene waterstofeconomie in de gemeente Den Helder en in de scheepvaart aan te jagen. Het is mooi dat Zephyros een grotere ontwikkeling mogelijk maakt in de  Hydrogen Valley Noord-Holland en Nederland. Het is fantastisch te zien dat Statkraft de potentie van Den Helder als energiehub herkent. Ik zie er naar uit dat dit project de komende jaren gerealiseerd gaat worden!”

Groot denken, klein beginnen
De verwachting is dat de elektrolyser van Statkraft uiteindelijk per jaar circa 15 tot 20 duizend ton groene waterstof gaat produceren voor zowel lokale als nationale afnemers. Voordat het zover is, kiest de hernieuwbare energieproducent bewust voor een opschalingsstrategie met het project Zephyros als startpunt. Binnen deze strategie produceert Statkraft eerst 1 à 2 megawatt (goed voor zo'n 100 tot 200 ton groene waterstof per jaar), zodat lokale afnemers direct toegang tot groene waterstof krijgen en kunnen innoveren met waterstoftoepassingen. Statkraft wil de 1-2 MW elektrolyzer in2026 realiseren.

“Dit nieuws is voor Statkraft een belangrijke mijlpaal in onze Nederlandsee waterstofactiviteiten. We leren bovendien veel over de toepassing van groene waterstof in Nederland. Hierom zijn we enorm trots dat we betrokken zijn bij project Zephyros en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen van energieoplossingen die de Nederlandse energietransitie vooruit kunnen helpen”, aldus Rob Smit, Vice President Hydrogen van Statkraft Nederland.  

Lokale betrokkenheid
Zephyros draagt niet alleen bij aan de energietransitie, maar ook aan de kennis en werkgelegenheid in de regio Den Helder. Bovendien betrekken Statkraft en  Port of Den Helder belanghebbenden tijdens de projectontwikkeling en houden zij nauw rekening met het omgevingsplan.


BOILERPLATE

Statkraft is de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa. Het Noorse energiebedrijf is actief in waterkracht, zonne- en windenergie, batterijopslag en groene waterstof. Met deze aankonding trapt Statkraft haar waterstofactiviteiten in Nederland af. Statkraft is een wereldwijd bedrijf dat actief is op de energiemarkt. Statkraft heeft meer dan 6.000 werknemers in meer dan 20 landen.

Port of Den Helder is dé pitstop haven aan de Noordzee, voor offshore logistieke dienstverlening, onderhoud en bevoorrading, alsmede scheepsonderhoud, om zo duurzame economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. Daarnaast speelt het gebied van de haven een belangrijke rol als energie hub, als verbinding tussen duurzame energie opwekking vanaf zee richting het achterland

Samen verduurzamen de organisaties niet alleen Den Helder, maar dragen ze ook fors bij aan de Hydrogen Valley in Noord-Holland en de Nederlandse energietransitie.