Bouw nieuw zonnepark Den Helder begint in januari 2021, klus zal in het najaar klaar zijn.

DEN HELDER - Energieleverancier Vattenfall begint in januari met de bouw van het nieuwe zonnepark op bedrijventerrein Kooypunt. Het park wordt gebouwd in samenwerking met Port of Den Helder en zal in het najaar van 2021 klaar zijn.

Begin volgend jaar start Vattenfall met de bouw van een zonnepark op bedrijventerrein Kooypunt. Het park wordt ontwikkeld in samenwerking met Port of Den Helder en zal in het najaar van 2021 gereed zijn.

Margit Deimel, directeur ontwikkeling grootschalig zon bij Vattenfall:
“We zijn blij en trots dat we het zonnepark nu daadwerkelijk gaan bouwen en op die manier bij kunnen dragen aan de duurzaamheidsambities van Port of Den Helder. Vattenfall wil graag binnen een generatie fossielvrij leven mogelijk maken, maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom zoeken we nadrukkelijk samenwerking met lokale ondernemers, zowel voor de bouw van het park als voor het afnemen van de stroom, om Helderse stroom toegankelijk te maken voor de Noordkop.”

30.000 zonnepanelen

Tussen de Mastenmakers weg, de Rijksweg (N9) en het spoor verrijzen op de bijna 15 hectare grond meer dan 30.000 zonnepanelen. De zonneweide heeft een geïnstalleerd vermogen van 12,5MW en produceert jaarlijks ongeveer 13-duizend MWh stroom. Dat komt overeen met het energieverbruik van zo’n 3.500 Nederlandse huishoudens. Een mooie stap voorwaarts in de missie van Vattenfall: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie.

Zonnepark met open karakter

Het bijzondere aan dit zonnepark is de landelijke inpassing. Er wordt een aarden wal aangelegd om het park aan het zicht te onttrekken en er liggen sloten rondom het park in plaats van hekwerk. Hierdoor krijgt zonnepark Kooypunt een open karakter, zonder al te grote inbreuk te maken op het landschap.

Oog voor lokale ondernemers

Voor de werkzaamheden tijdens bouw wil Vattenfall zo veel mogelijk samenwerken met lokale partijen. Ook kunnen lokale ondernemers GVO-certificaten afnemen. Dit is een certificaat waarmee je als ondernemer kunt bewijzen dat de stroom die je gebruikt groen is.

Jacoba Bolderheij, CEO Port of Den Helder:
“Ik ben ontzettend blij met de volgende fase in dit project en dat er gestart gaat worden met de aanleg van het park, niet in de laatste plaats omdat in deze fase lokale aannemers uit de regio het park kunnen gaan bouwen! Met elkaar hebben we grootschalig opwekking van duurzame stroom gerealiseerd. Ik ben er trots op dat ons terrein op deze manier bij kan dragen aan de totstandkoming van een fossielvrije regio én samenleving samen met Vattenfall.“

Januari 2021: start bouw

Begin 2021 start de bouw voor het zonnepark. Eerst moet het terrein gereed worden gemaakt. Denk daarbij aan het uitgraven van geulen voor kabels. Vervolgens worden de stalen palen geheid die gaan zorgen voor een stevige basis voor de zonnepanelen. Daarna komen de frames en tot slot worden de zonnepanelen bevestigd.

Eind van de zomer worden de zonnepanelen op het net aangesloten en volgt er een test periode. In het najaar van 2021 wordt het zonnepark opgeleverd en komt de eerste groene stroom uit de Port of Den Helder.

Over Vattenfall

Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.