Vernieuwde walstroomvoorzieningen Port of Den Helder

Vernieuwde walstroomvoorzieningen Port of Den Helder

De nieuwe walstroomkasten op de kade ‘Het Nieuwe Diep-zuid’, tussen de Moormanbrug en de Koopvaardersschutsluis, zijn vandaag officieel in gebruik genomen door Port of Den Helder door de aansluiting van de Glomar Pride op de walstroomvooziening.

In de afgelopen maanden heeft technisch dienstverlener ENGIE, in opdracht van Port of Den Helder, het ontwerp en de bouw van negentien nieuwe walstroomkasten gerealiseerd. Na marktonderzoek gaven klanten aan behoefte te hebben aan meer en betrouwbare aansluitingen met een hoger vermogen. De nieuwe kasten hebben daarom ieder  zes aansluitingen met een vermogen tot 125A en zijn voorzien van een modern verrekensysteem, waarbij de gebruiker eenvoudig via een app of telefonisch de gewenste aansluiting kan activeren.

Jan-Wouter Thijssen, Chief Operational Officer: “De verduurzaming van deze energievoorziening zal voor Glomar met name eraan bijdragen dat onze schepen niet langer de generatoren hoeven in te zetten om stroom op te wekken. Op  deze manier zal de CO2 uitstoot en geluidshinder verminderen!”  

Duurzaam ondernemen is voor  Glomar Offshore een vast onderdeel voor de bedrijfsvoering. Het project “Walstroom”, door Port of Den Helder geïnitieerd, is dan ook een welkome vooruitgang op de huidige faciliteiten in de haven.

Recent heeft Port of Den Helder een stevige ambitie uitgesproken op het gebied van Duurzaamheid. Het walstroomproject en de aangebrachte optimalisatie van de faciliteiten in de haven is een van de eerste projecten uit een greep van ideeën om de haven te verduurzamen. Ieder schip dat aanmeert zal vanaf vandaag gebruik gaan maken van deze voorziening, wat direct leidt tot vermindering van emissies en geluidsbelasting.  

De projectfinanciering is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Noord-Holland uit de subsidieregeling   ‘Duurzame Zeehavens’.